Wat is een schimmelnagel?

De schimmelnagel, in de volks-mond ook kalknagel genoemd wordt veroorzaakt door een trychofytine-infectie en begint bij de vrije nagelrand. Van daaruit groeit de schimmel in de nagelplaat. De nagelplaat ziet er dan vaak verkleurd (geelbruine strepen), dof en brokkelig uit. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.


Behandeling

De behandeling is niet eenvoudig en soms zelfs niet mogelijk. Als pedicure kan ik dit proces goed ondersteunen. Ik werkt hygiënisch en frees de nagel(s) zo dun mogelijk af, hierdoor kunnen verzorgende producten beter hun werk doen, en maakt ik de omgeving van de nagel(s) goed schoon. Indien gewenst kan ik de verzorgingsproducten leveren voor de behandeling van schimmelnagels, kalknagels, mycosenagels, voetschimmels en ook andere huidschimmels zoals zwemmerseczeem.

Doordat de schimmelnagel erg traag groeit kan de genezing al snel een jaar duren.

Informatie

De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met te veel zeep kunnen de infectie stimuleren. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.